måndag 5 juli 2010

Första Almedalsdagen

Eftermiddagen har gått i någon slags rekordfart. Två ungdomsförbund till är avklarade, vi har varit på två seminarier och ett mingel och vi har lyssnat på Janne Josefssons direktsända debatt från SVT:s studio.

Med Rickard Nordin från Centerpartiets ungdomsförbund pratade vi om att uppvärdera det ideella ledarskapet och han bekräftade också något vi tror att vi vet. Nämligen att unga som är eller har varit engagerade i idrotten har kontakter, ett socialt nätverk och erfarenheter som väger tungt när det är dags att söka jobb.

Lars-Johan Edström från Liberala ungdomsförbundet lovade oss att gå vidare med momsfrågan och påverka sitt parti att fortsätta pressa på EU. Fortsättning följer. Och glöm inte att gå in på RF:s hemsida eller Facebook-gruppen "Rädda min idrott" för de senaste uppdateringarna i frågan.

Vi har också hunnit lyssna på seminariet "Momshotet mot den ideella sektorn" med en panel bestående av Johan Oljeqvist, vd Fryshuset, Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet, Helena Leander, Miljöpartiet och Lennart Sacrédeus, Kristdemokraterna. Moderatorn konstaterade efter debatten att det var en av de mest överensstämda debatter hon någonsin hade varit med om. Det tycker jag i alla fall är ett bra tecken, det är i EU fighten i den här frågan ska tas. Jag tänker ändå bjuda er på några kommentarer från eftermiddagen. Johan pratade om att om vi fortfarande vill att det svenska föreningslivet ska vara i världsklass så måste vi skapa förutsättningar för det. Mattias talade om att betona att svenskt föreningsliv är viktigare än snuset (som är ett exempel på svenskt undantag i EU) och att det egentligen bara finns "Bryssel-linjen" tills den är död. Lennart tyckte att Sverige inte ska vara så rädd för att prova saker i EU-domstolen. Han menade på att juridik inte är krig och skulle man förlora i frågan så har Sverige ändå stått upp för den svenska föreningstraditionen. Helena berömde RF genom att säga att momsfrågan är ett fint exempel på hur ideella organisationer kan påverka.

Vi hann också med att svänga inom Saco:s mingel för ungdomsorganisationerna. Där blev det tydligt att vi inte är en ungdomsorganisation på samma sätt som många övriga. De andra ungdomsorganisationerna är tydligt skilda från sina "moderförbundet" och har egna medlemmar medan vi är en del av RF och SISU. Det betyder att vid sådana tillfällen som mingel under Almedalsveckan känner alla varandra redan eftersom de har naturliga mötesplatser och tillfällen och har träffats hundratals gånger innan medan vi bara känner någon sporadiskt. Vi jobbar på detta! Om jag får säga detta, så tycker jag också att andra delar av samhället verkligen borde dra nytta av idrotten och att vi når så många barn och unga som vi gör.

Jag kan vidare konstatera att halva Sverige befinner sig i Visby nu. Jag har träffat minst tre gamla klasskompisar, fem nya kompisar och ett antal personer (många) som jag har träffat eller hälsat på innan. Dessutom tar solen bra, min näsa ser ut som en överkokt Michael Jacksons.

Kvällens kändisspotting: Björn von Sydow på bordet bredvid oss i restaurangen och KG Bergström i samma hiss på hotellet.
/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar