torsdag 8 juli 2010

Jörgen tipsar

om att ni alla ska titta på Nyhetsmorgon på tv4 runt kvart, tjugo över sju imorgon, fredag.
Gör det!
/Helena

Fler bilder. Obs, glöm inte läsa föregående inlägg!











Bildtexter:
1. Budskapet "Rädda min idrott" syntes här och var i Visby.
2. Jörgen Andersson, Svenska Bilsportförbundet och tidigare Ungdomsrådet, var glad och nöjd över att så många ville prova på virtuell bilsport.
3. Seminarierna var välbesökta!
/Helena

Hemma
















Bildtexter:
1. Almedalen förbereds inför Idrottens Dag.
2. Er bloggare är på väg till dagens första seminarium-
3. Får tvättas.
4. Börje Sandgren och Jane Andersson, från FS, väntar på att seminariet om "Inför vem ansvarar ideella organisationer" ska starta.
5. Sandra Muszynski diskuterar idrottspolitik med Centerns Magnus Andersson.

Nu har jag landat hemma hos mina föräldrar i Hässleholm efter en dag full av resande. Eller vad sägs om Visby, Stockholm, Malmö, Lund och Hässleholm?

För att återgå till gårdagen. De två seminarium som Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna arrangerade gick väldigt, väldigt bra. De var välbesökta, intressanta resonemang fördes och en hel del ny kunskap inhämtades. Pia Zätterström, ordförande för SISU Idrottsutbildarna kommenterade studien kring idrott och integration såhär: "För att lyckas med integration krävs utbildning. Och det från bägge håll". Klokt sagt.

Studien visar att idrotten är den klart största organiserade fritidsaktiviteten, för såväl unga med utländsk som svensk bakgrund , jämfört med andra organiserade aktiviteter och att idrotten spelar också en stor och viktig roll i ungdomarnas liv.

Ni läser artikeln och laddar ner studie här:
http://rf.se/Arbetsrum/Almedalen-2009/Nyheter/Idrottenviktigforungaoavsettbakgrund/

Seminarium nummer två fick ni liverapporter från. Läs mer på:
http://rf.se/Arbetsrum/Almedalen-2009/Nyheter/SverigeinteensamtiEU-momsstriden/
Under minglet på kvällen handlade snacket mycket om Spanien-Tyskland-matchen och huruvida om en bläckfisk kan veta resultatet eller ej. Vi fick live från scen höra hur några av våra idrottsprofiler tippade. Jag kan rapportera att Tommy Söderberg hade rätt. Övriga mingeldeltagare: bland annat Leif Pagrotsky och Margareta Winberg.
Dyrast idag: restaurangen som tog 29 kronor för ett glas vanligt kranvatten.
Jag återkommer med en summering av veckan imorgon. Nu ska jag försöka sova fem kvart i timmen.
/Helena
ps. Jag lyckades ta mig från hotellet till flyget idag igen utan att betala. Denna gången var det Tobias Wallin och Daniel da Silva från Let´s Dance som fick stå för notan. För er som undrar, bägge två är väldigt trevliga.

onsdag 7 juli 2010

Informellt mingel

Det senaste seminariet avslutades med att många konstaterade att det är i Bryssel fighten ska tas. Vi ska ha ett undantag så att de ideella föreningarna slipper momsen, så är det bara.

Vi har också hunnit med att vara nere i parken och provat på lite idrotter. Jag kan lova att 5-6-åringarna var bättre än mig på trampett. Tur att ingen var där och tog någon bild. Eller förresten, har ni bild på mig när jag utövar konster på gräsmattan utlovar jag någon slags belöning.

Nu blir det informella möten och prat om idrottens framtid hela kvällen. Vi återkommer med en resumé och sammanfattning samt en analys av kvällens fotbollsmatch.
Hört: Niklas Strömstedt sjunga upp. Lät sådär.
Sett: Tyvärr inte innebandymatchen mellan politikerna. Den var samtidigt som första seminariet. Lär enligt rapporter varit underhållande.
Känt: Många politikers engagemang för idrotten.

/Helena

Vad har hänt sedan november i frågan?

- Över 300 artiklar har publicerats.
- Lokala föreningar och distrikt har opinionsbildat.
- Facebook-gruppen "Rädda min idrott" har nästan 10 000 st medlemmar.
- Interpellationsdebatten i riksdagen den 23 mars.
- Tre ministrar, Anders Borg, Nyambko Sabuni och Lena Adelsohn Liljeroth skrev i slutet av mars till EU-kommissionen i fråga.
- Karin Mattsson Weijber och Mattias Claesson var nere i Bryssel och träffade Sveriges kommissionär och parlamentariker.
/Helena

Direkt från...

Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas seminrium om "Ska EU besluta om föreningslivets framtid?". På plats är ungefär 70 stycken åhörare och just nu berättar Karin Mattsson Weijber om de utredningar som har varit i momsfrågan. Hon sa precis som svar på en fråga från moderator Lennart Ekdahl: "En tydligare politisk styrning i vissa frågor skulle lätta upp det här".

En man, som jag tyvärr inte hörde namnet på, berättar nu att han sitter som Sveriges representant i EU:s regionkommitté.
"Vi har ett dilemma. Vi diskuterar detta som en skattefråga men det är en konkurrensfråga. Ur ett EU-prespektiv."
Jag återkommer!
/Helena

Idrottens dag

Ungdomsrådet har idag fått förstärkning i form av Sara Broberg. Kul!

Just nu är en massa idrottsmänniskor ute med Gång- och vandrarförbundet på en powerwalk runt muren och klockan nio börjar första seminariet. Sedan följer fler seminarium, lunchsnack med Ridsportförbundet, ännu mer seminarium, mingel och fotboll på torget. Dessutom är en massa SF på plats i Almedalsparken och man kan prova på både "gamla" och nya idrotter. Jag rapporterar under dagen!
/Helena

tisdag 6 juli 2010

Imorgon smäller det

Klockan är snart halv tolv och jag har precis kommit hem efter en arbetsmiddag med Riksidrotten.

Vad har hänt sedan sist:
Seminariet kring sociala medier var bra. Jag kan konstatera att alla i panelen var rörande överens om att oavsett vad man tycker om till exempel twitter och Facebook så måste man förhålla sig till de medierna och se till att möta det ökade behovet och den ökade efterfrågan, istället för att motverka trenden, det är försent att göra det sistnämnda. I vimlet syntes också Camilla Hagman, kommunikationschef på RF. Hon lyssnade flitigt.

Nu har vi mött alla de ungdomspolitiska förbunden. Förutom MUF. Ingen från deras styrelse hade tid att träffa oss under de dagar vi var på plats. Vi hoppas dock kunna träffa dem ”hemma” igen.

En allmän reflektion. Det är enormt svårt att nå ut med sitt budskap i Almedalen eftersom antalet seminarier är över 1 400 stycken. Jag tror istället att man ska se dessa dagarna som ett bra tillfälle att möta folk på. Karin Mattsson Weijber sa ikväll att det bästa man kan göra är att åka till Almedalsveckan och ha någorlunda luft i programmet så att man har tid för oväntade människor och spännande möten.

Imorgon är det Idrottens Dag, vi är laddade! Kolla in programmet på www.rf.se
/Helena

Seminarium, möten och glass

Nu har jag, tillsammans med Börje Sandgren och Jane Andersson från Förbundsstyrelsen och Fredrik Rodhe, Helena Björck och Elin Johansson från Riksidrotten lyssnat på "Inför vem ansvarar ideella organisationer?". Debatten tog fart i våras när Kyrkans tidning publicerade en artikel om att bland annat endast en tredjedel av 100 ideella organisationer ger ut sina protokoll och/eller vill redovisa anställdas löner och förmåner. Debatten idag var het och intressant. Jag har tre reflektioner i form av frågor:
1. Är att lämna ut protokoll ett bra mått på öppenhet?
2. Är det uppdragsgivarna, det vill säga medlemmarna, som organisationen ansvarar inför eller är det en bredare allmänhet?
3. Vilka är det som utnyttjar offentlighetsprincipen idag? Endast medierna?

Vad tycker ni?

Sandra rapporterar att hon har träffat Ida Gabrielsson från Ung vänster som betonade vilkten av jämställdhet inom idrotten, särskilt inom beslutsfattande organ.

Jag vill också dela med mig av en historia från igår. Väl framme på flygplatsen i Visby insåg jag att flygbussen inte gick och blir därför tvungen att ta taxi. För att spara på miljön och på pengarna försökte jag få andra på väg in till Visby att dela taxi med mig. Sagt och gjort. En kvinna från en annan ideell organisation samt en man från ett läkemedelsföretag åkte med. Efter någon minut uppstod en diskussion kring vem som skulle betala de 140 kronorna som det kostade. Jag höll ett brandtal på sisådär två minuter om ideella organisationer och värdet av dem, varvid mannen säger: "Jaja, jag är från industrin, jag betalar väl".

Nu blir det glass, en sväng till Svenska Bilsportförbundet i hamnen och ett seminarium om sociala medier.

/Helena

Tidig morgon

Andra dagen är igång! Vi träffade precis Jakob Dalunde från Grön Ungdom. Han betonade vikten av en stark idrottsrörelse som genom sin organisering ökar demokratin i samhället och den demokratiska medvetenheten hos medborgaren. Nu ska Sandra träffa Ida Gabrielsson från Ung Vänster och jag ska gå på ett seminarium som heter "Inför vem ansvarar ideella organisationer?".

Just nu kom delar av SISU:s förbundsstyrelse in i lobbyn på hotellet. Jag ska försöka få en kommentar från någon av dem.
Stay tuned!
/Helena

måndag 5 juli 2010

Första Almedalsdagen

Eftermiddagen har gått i någon slags rekordfart. Två ungdomsförbund till är avklarade, vi har varit på två seminarier och ett mingel och vi har lyssnat på Janne Josefssons direktsända debatt från SVT:s studio.

Med Rickard Nordin från Centerpartiets ungdomsförbund pratade vi om att uppvärdera det ideella ledarskapet och han bekräftade också något vi tror att vi vet. Nämligen att unga som är eller har varit engagerade i idrotten har kontakter, ett socialt nätverk och erfarenheter som väger tungt när det är dags att söka jobb.

Lars-Johan Edström från Liberala ungdomsförbundet lovade oss att gå vidare med momsfrågan och påverka sitt parti att fortsätta pressa på EU. Fortsättning följer. Och glöm inte att gå in på RF:s hemsida eller Facebook-gruppen "Rädda min idrott" för de senaste uppdateringarna i frågan.

Vi har också hunnit lyssna på seminariet "Momshotet mot den ideella sektorn" med en panel bestående av Johan Oljeqvist, vd Fryshuset, Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet, Helena Leander, Miljöpartiet och Lennart Sacrédeus, Kristdemokraterna. Moderatorn konstaterade efter debatten att det var en av de mest överensstämda debatter hon någonsin hade varit med om. Det tycker jag i alla fall är ett bra tecken, det är i EU fighten i den här frågan ska tas. Jag tänker ändå bjuda er på några kommentarer från eftermiddagen. Johan pratade om att om vi fortfarande vill att det svenska föreningslivet ska vara i världsklass så måste vi skapa förutsättningar för det. Mattias talade om att betona att svenskt föreningsliv är viktigare än snuset (som är ett exempel på svenskt undantag i EU) och att det egentligen bara finns "Bryssel-linjen" tills den är död. Lennart tyckte att Sverige inte ska vara så rädd för att prova saker i EU-domstolen. Han menade på att juridik inte är krig och skulle man förlora i frågan så har Sverige ändå stått upp för den svenska föreningstraditionen. Helena berömde RF genom att säga att momsfrågan är ett fint exempel på hur ideella organisationer kan påverka.

Vi hann också med att svänga inom Saco:s mingel för ungdomsorganisationerna. Där blev det tydligt att vi inte är en ungdomsorganisation på samma sätt som många övriga. De andra ungdomsorganisationerna är tydligt skilda från sina "moderförbundet" och har egna medlemmar medan vi är en del av RF och SISU. Det betyder att vid sådana tillfällen som mingel under Almedalsveckan känner alla varandra redan eftersom de har naturliga mötesplatser och tillfällen och har träffats hundratals gånger innan medan vi bara känner någon sporadiskt. Vi jobbar på detta! Om jag får säga detta, så tycker jag också att andra delar av samhället verkligen borde dra nytta av idrotten och att vi når så många barn och unga som vi gör.

Jag kan vidare konstatera att halva Sverige befinner sig i Visby nu. Jag har träffat minst tre gamla klasskompisar, fem nya kompisar och ett antal personer (många) som jag har träffat eller hälsat på innan. Dessutom tar solen bra, min näsa ser ut som en överkokt Michael Jacksons.

Kvällens kändisspotting: Björn von Sydow på bordet bredvid oss i restaurangen och KG Bergström i samma hiss på hotellet.
/Helena

Halvtid

I förmiddags träffade vi Christian Carlsson från KDU och diskuterade först och främst idrottens tre valfrågor:
1. Bevarandet av Idrottslyftet
2. Hyres- och momsproblematiken
3. Stödet till SISU Idrottsutbildarna

Han betonade vikten av politikerna måste lita på att idrottsrörelsen kan förvalta de medel rörelsen får och också bestämma själv var pengarna ska hamna. Idrottens självständighet helt enkelt.

Jytte Guteland från SSU var näst på tur och efter att ha presenterat vår verksamhet och våra frågor så hittade vi en tydlig gemensam nämnare. Nämligen att föryngra Sverige! Fler unga på maktpositioner.

Nu blir det Centerpartiets Ungdomsförbund, ett seminarium om momshotet mot den idella sektorn, Liberala ungdomsförbundet och slutligen en debatt om arbetslösheten bland unga.
/Helena

ps. Vi har för övrigt hittat en god kandidat till Visbys mysigaste fik. Jag återkommer i frågan!

Statusuppdatering
















Nu har vi gått ett varv runt Almedalen. (Se bild 3). Jag kan rapportera att solen skiner och att Visby visar sig från sin allra vackraste sida. Än så länge är det ganska lugnt, om det beror på att det är hyfsat tidigt på morgonen eller måndag, vet jag inte. (Se bild 2, såhär tomt kommer det garanterat inte vara ikväll).
Jag måste bara berätta att jag fick gåshud när jag gick uppför Strandvägen innan idag, vilket engagemang det finns alltså. Antalet tröjor med budskap är många, antalet reklam-flyers fler och i hörn här och var står folk och försöker argumentera för just sin sak. Det är en häftigt känsla att få vara del av detta.
Statusuppdatering såhär långt:
Hört: En del av Sveriges radios sändning härifrån.
Sett: Fredrik Reinfeldt med livvakter, bildbevis finns ovan. (Se bild 1).
Luktat: Just nu luktar Visby hav och tång blandat med viss svett och parfym.
/Helena

På plats i Visby!

Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas Ungdomsråd har härmed, genom Sandra och Helena, intagit dels Almedalsveckan och dels bloggosfären.

Varför Almedalsveckan?
- Det är ett utmärkt tillfälle att träffa människor genom en etablerad mötesplats. Vår uppgift under veckan är att träffa alla ungdomspolitiska förbund samt medverka på RF:s och SISU:s seminarier. Sedan kommer vi givetvis att lyssna på många andra organisationer och talare.

Varför blogg?
- Syftet är att profilera Ungdomsrådet och vara en ung röst i Almedalen men samtidigt lyfta organisationernas frågor. Vi har valt bloggen som metod för vi vill öppna upp vår verksamhet, visa på vad vi göra här, något som ligger helt i linje med vår verksamhetsplan och på de krav som vår målgrupp (ni) har på oss. Dessutom är det kul om vi kan inspirera andra unga att fundera över de idrottspolitiska frågorna. Jag hoppas att vi också kommer att kunna bjuda på en del intervjuer, bilder och sköna citat.

Nu har vi klarat av formaliteterna! Nu kör vi! Klockan elva idag träffar vi Christian Carlsson från Kristdemokratiska Ungdomsförbundet och därefter är det dags för Jytte Guteland från SSU. Vill ni fråga dem något? Skriv i kommentatorsfältet!

/Helena